söndag 29 december 2013

Stenåldersmat i 30 dagar


Jag är barnsligt förtjust i husmanskost, och pannbiff är precis lika gott utan potatis!

Väldigt ofta kommer saker i ens väg när man som bäst behöver dem! Har kämpat på för att försöka tappa några - mycket ohälsosamma - kilon runt framförallt magen, men det har gått alldeles för sakta… Jag har en ”big issue” med mitt (över)intag av kaffebröd och choklad som jag bara älskar, och på egen hand har jag inte lyckats detoxa mig från det suget. Sedan jag i somras började träna mer än tidigare har viktminskningen dock börjat ta liiite fart, men stannade till slut ändå strax över min målvikt som initialt var att komma under 70 kg.

Det var då hjälpen dök upp i exakt rätt tid; Karin - som är instruktör på gymmet och även den som arrangerade Toscanaresan – bjöd in hågade intressenter att vara med i en 30-dagars utmaning som skulle handla om mat. Jag anmälde mig utan att veta vad det hela gick ut på, och det visade sig att vi skulle äta paleolitisk (stenålders-) kost.

I korthet innebär det att man äter kött från allt som flyger, simmar och betar (helst fritt), ägg, grönsaker, frukt, bär, nötter, fett (t.ex. kokos- och olivolja) och vissa rotfrukter. Och så dricker man vatten, te och kaffe.

Men avstår från säd, bönor, pasta, ris, potatis, mejeriprodukter, socker och alkohol (kanske har glömt något). Och alla halv- respektive helfabrikat förstås.


Kokosgröten äter jag varje dag - den är bara såååå himla god!

Det handlade INTE om en diet där vi skulle räkna kalorier eller gå omkring hungriga, men jag blev ändå lite nyfiken på just kaloriintaget eftersom jag aldrig behövt tänka på sånt tidigare i mitt liv. Laddade alltså ner några appar i mobilen men blev skogstokig när jag inte förstod hur jag skulle göra! I stället gick jag över till papper, penna och miniräknare, googlade fram en bra kaloritabell och sen var det bara att sätta igång att väga, mäta, räkna om och, vips, så hade jag en egen lista på de livsmedel jag använder. Det visade sig att jag låg strax under mitt dagliga behov, så efter en vecka slutade jag räkna. Det blev i alla fall en intressant erfarenhet att lägga i livets kunskapsbank :-). 

Hur som helst, att gå över till den här sortens mat var inte så jättesvårt eftersom jag i teorin vet ganska väl vad man ska äta för att må bra (för att fullt ut förstå alla samband, kemiska processer och varför viss mat är bättre för kroppen, får man nog dock vara kemist eller kanske läkare...). Har alltid ätit ekologiskt, och kolhydrater har jag sedan tidigare minskat ner radikalt (bortsett från ovanstående issue, då), men mejeriprodukter har jag använt. Vi fick dock lova Karin när vi gick med i gruppen att ge 100% och det är vad hon fick.


Enklast tänkbara lunch - grön ärtsoppa med kokta ägg

Jag tror att långsiktiga och hållbara förändringar måste få ta tid, så jag är supernöjd med att efter de 30 dagarna "bara" ha gått ner drygt två kg (till 68 kg) och minskat fem cm i midjan! Att jag utöver viktnedgången, helt oväntat, fick en jättebra sömn blev en otroligt härlig bonus! Att vara med i fb-gruppen - där det lades ut recept och gavs stöttning - gjorde utmaningen väldigt rolig och peppade nog oss alla när det kändes lite tungt någon dag.

Jag kommer absolut att fortsätta äta på det här sättet, med viss modifikation; vill kunna steka i smör, ta en bit brie och dricka en bärsmoothie gjord på yoghurt då och då. Och så kommer det att bli mjölk och honung i kaffet. Precis som vanligt.

Önskar ett riktigt

Gott Nytt År!!!


Träningsdos vecka 51:

Mån - löpning/5,8 km
Tis - cykel/1 tim
Ons - simning/1 250 m        
Tor - CykelPuls/1 tim
Fre - spinning/30 min
         poweryoga/30 min
Lör - löpning/8,5 km
Sön - CykelJul/1 tim

 Träningsdos vecka 52:

Mån ---
Tis - JULAFTON
Ons - CykelRace/1 tim
Tor - löpning/10,4 km
Fre - BodyBalance/1 tim
Lör - Löpning/7,7 km
Sön ---

3 kommentarer:

  1. Ja, så himla bra att det dök upp just då... Du har varit så grymt duktig, och det är fantastiskt att du sover bättre. Viktnedgång och midjemåttsminskning är ju bara bonus liksom. =)

    SvaraRadera
  2. Vänta bara tills du lägger till lågpulsträningen. Det brukar ge otroligt bra effekt när kroppen ställer om till fettdrift på riktigt. Då minskar såväl sötsuget som hungern efter träningen! Du kommer älska känslan. Kombinera gärna det med Paleo - det är då det händer underverk! (Även om det viktigaste är att dumpa just sockret och de där goda kaffebröden... Vem vet, kanske kan min blogg få dig att ersätta det med kraftbollar, bananpannkakor, surdegspannkakor och fett gott kaffe. ;-) ) Ser fram emot att följa din resa! Henrik på www.ledgenomexempel.se

    SvaraRadera