söndag 12 januari 2014

Lågpulsträning - yes!!!ÅRET SOM GICK - 2013

Att sätta punkt för det gamla året, göra ett träningsbokslut och plocka fram det som varit bra och positivt är en bra start på ett nytt år tycker jag J. Har jag lyckats uppnå det jag planerade, tänkte, önskade och ville? Om inte – varför? Och framförallt; hur kan jag i så fall göra annorlunda nästa år?

Vad gäller 2013 så har det som varit inplanerat genomförts (Göteborgsklassikern) och känner att jag fått till en bra balans i träningen; cyklar, springer, simmar och går på BodyBalance och yoga. För mig är varierad träning, som bygger upp utan att slita ut, jätteviktig för att jag ska tycka det är roligt. Styrketräningen på gymmet har jag dock bara fått att fungera sporadiskt, så där har jag mycket att jobba på i år! Och med skidåkningen har det varit katastrofalt – men det beror enbart på vårt taskiga väder… L.

Fuerteventuragänget i november

Två härliga resor blev det under året med träning och trevligt umgänge, vilket betydde otroligt mycket för mig på flera olika sätt. Den gemenskap man får vid träningen med andra likasinnade ger ju så otroligt mycket mer än bara den rent fysiska vinsten <3.


Toscanagänget i september

ÅRET SOM KOMMER - 2014

Att så länge det bara går få känna mig stark, klara av att vara igång många timmar i sträck och kunna använda min kropp till det jag vill utan att det gör ont någonstans är mitt övergripande & långsiktiga mål, och för att nå dit har jag hittills bara lagt upp träningen genom att gå på min egen känsla och utifrån mina minimala teoretiska kunskaper. Tycker att jag har en realistisk syn på vad jag kan uträtta och uppnå i de olika lopp jag ställer upp i, och har inget behov av att jämföra mig med andra. Jag vill bara kunna fortsätta orka träna med loppen som morot, och sedan tillsammans med andra genomföra och ha roligt! J


Så här glada var vi när vårt Tjejklassikeräventyrs sista moment TjejVättern var avklarad!

Alldeles nyligen - när jag googlade runt för att hitta paleorecept - hittade jag till en inspirerande blogg (Led genom exempel) som hade en träningsfilosofi som jag direkt kände mig hemma i, och en helt ny värld öppnade sig! I bloggen beskrivs bl.a. uthållighetsträning - genom träning i låg puls - i både teori och praktik vilket var exakt den kunskap som jag behövde. Utöver bloggen tog jag även hjälp av en bok som Henrik tipsar om: ”The big book of endurance training and racing” där man får en djupare förståelse för hur lågpulsträning fungerar.

Intressant och mycket läsvärd bok för alla som håller på med träning, och som tycker att helheten är viktig.

Nu så här i början av det nya året ska jag alltså ge mig själv chansen att förhoppningsvis utveckla en riktigt ordentlig aerobisk bas vilket kommer att bli otroligt spännande!

Enligt Maffetone ska jag under en tremånadersperiod (för min del blir det bara två månader) maximalt ligga på en puls 180 minus min ålder i allt jag tränar (även från detta gör jag ett litet avsteg genom att det kommer bli ett cykelintervallpass/vecka), och ni som är vana att uthållighetsträna; prova med löpningen så kommer ni till att börja med att tycka att det går f r u k t a n s v ä r t långsamt i spåret… Det fina i kråksången är dock att man sakta men säkert klarar att springa snabbare/längre i samma låga puls ju mer kroppen lär sig att använda sig av fett som bränsle (aerobt), i stället för socker/kolhydrater som bränns när man tränar högintensivt (anaerobt). Och DET är vitsen med den här typen av uthållighetsträning;

att man ska kunna utföra mer "arbete" under längre tid och med högre fart, men med samma eller mindre ansträngning!

Det är verkligen ingen ny kunskap har jag förstått - i Vinterstudion i lördags var det ett inlägg om hur elitskidåkarna tränar, och då visar det sig att de 90 % av tiden tränar på ca 65 % av maxpuls vilket ganska exakt motsvarar den puls på 122 jag ska ligga på - men trenden just nu verkar ändå vara att bara träna extremhårt och på kort tid (ex vis tabata). Och det enda jag tycker mig höra bland oss som tränar är att man måste köra mycket intervall och ligga på hög puls för att förbättra sig. Och att det ska gör ont; "no pain, no gain". Att träna i lågpuls hoppas jag ska hjälpa mig att kunna träna längre och längre pass i ett behagligt tempo och därmed vänja muskler, ligament, senor, leder och skalle inför kommande prövningar i HalvKlassikern.Varsin sån här cykel har Marie & jag beställt på Allebike för leverans "när salt och grus försvunnit från vägarna" - yippie!

Nåväl, 2014 kommer jag alltså fortsätta träna i mängd ungefär som hittills med 2-månadersscheman som ändras utifrån årstid och beroende på vilket lopp som står i tur. Och, som sagt, det kommer att bli mycket lågpulsTre delar av HalvKlassikern blir det, Göteborgsklassikern och så ett nytt event; triathlon! Iiiiiiii, så kul det ska bli! J


Tänker oxå pröva om löpning med five finger shoes eller liknande passar mig, men till dess får mina nya Asics Kayano 19 duga (lovade ju de gamla skorna att de inte skulle plockas fram förrän till våren, och löften ska hållas).


Om jag bara får hålla mig frisk och skadefri så kommer jag, och bl.a. Marie, alltså att delta i följande:

# Göteborgsgirot, cykel            70 km                        3 maj

# Västkusten runt, cykel          130 km                       24 maj

# Hisingen runt, cykel               50 km                        25 maj

# HalvVättern, cykel                  150 km                      8 juni

# Vansbro Halvsim                    1 500 m                     4 juli

# Göteborgssimmet                  1 000 m                     17 augusti

# Triathlon sprint motion, Tjörn                                  31 augusti
(400 m simning/20 km cykling/5 km löpning)      

# Lidingöloppet halva              15 km terräng            27 september

# Finalloppet                             10 km terräng           1 november


Till slut - var och en blir salig på sin tro sägs det, och det viktigaste måste väl ändå vara att det känns roligt och att man mår bra av det man gör? När det gäller vad & hur var och en väljer att träna, så finns inget rätt eller fel. Bara olika utifrån lust, förmåga och syfte i nu nämnd ordning J

Och med det önskar jag dig ett riktigt härligt träningsår utifrån det som passar just dig bäst!


Träningsdos vecka  1:

Mån - löpning/3,8 km
          MRL*/1 tim 
Tis - NYÅRSAFTON - skål! 
Ons - cyklar, ute/14 km
          löpning/5,9 km    
Tor - simmar/1 300 m
         cykel, intervall/1 tim   
Fre - spinning/30 min
         yoga/30 min      
Lör - BodyBalance/1 tim   
Sön ----

*MageRumpaLår-träning på gymmet

 Träningsdos vecka 2 :

Mån ----

Tis - löpning, LP*/5,9 km
Ons - simmar/1 300 m
Tor - löpning, LP/5,8 km
         cykel, LP/1 tim
Fre -  yoga/30 min
Lör ----
Sön - cykel distans/1½ tim

* LågPuls

2 kommentarer:

  1. Inte visste jag att du köpt en ny cykel? Vad kul! Hoppas nu ni får vara friska och skadefria inför alla lopp och att lågpulsträningen fortsätter fungera för dig. Kram!

    SvaraRadera
  2. Tack <3! Det har jag inte heller, bara beställt ;-).

    SvaraRadera