onsdag 4 december 2013

Klassikerträning på annan ort :-)

Träningsdostabellen ligger
fortsättningsvis längst ner på sidan


Klicka på bilderna för bättre upplösning
Vår strand, och i bakgrunden vårt boende till höger

Så kom vi, Marie och jag, då äntligen iväg på vår efterlängtade Klassikerträningsresa till Las Playitas på Fuerteventura. Centret ligger alldeles nere vid havet och har en strand av mörkgrå lavasand. Det är en ganska stor anläggning med lagomhöga byggnader, ett oändligt utbud av träningsfaciliteter, rent & fräscht överallt, toppenbra service, och god (& mycket) mat!Vi var de enda som kom från Göteborg – övriga 14 deltagare anlände från Stockholm redan på söndagen så vi låg lite efter, eftersom vi kom först tisdag eftermiddag. Vi blev dock mycket väl emottagna av ledarna Micke Thorén (som är vd för En svensk klassiker, en av grundarna till svenska triathlonförbundet och flerfaldig svensk mästare i triathlon), hans dotter Annie (bl.a. SM-tvåa i triathlon 2013), Fredrik Swahn (duathlet med bl.a. två SM-guld) och hans flickvän Jenni Nilsson (bl.a. SM-guld i Triathlon sprint 2013).

Det märks väl att En svensk klassiker har Craft som en av sina huvudsponsorer?

Varken Marie eller jag hade en aning om vad vi skulle förvänta oss mer än massor av träning, men det visade sig bli ett mycket seriöst, noga planerat och helt suveränt väl genomfört program!  På 14 deltagare var det alltså fyra instruktörer vilket gjorde att vi i princip fick hur mycket hjälp som helst, 24-7! Alla fick stöttning på den nivå de befann sig, vilket var tur eftersom gruppen var ganska spretig. Alltifrån folk som gjort klassikern flera gånger, tävlat i löpning, triathlon eller cykel på hög nivå, till en tjej som skulle ge sig på en hel Iron Man. Och så Marie och jag då - glada amatörer i våra bästa år. Vi hade två – fyra pass/dag på mellan en och ca tre timmar vilket man ju inte direkt kör till vardags...


Simning

I tekniksimningen lärde Micke grundligt, metodiskt och steg-för-steg ut frisim, och det blev sedan ett verkligt ”halleluja moment” när vi  orkade crawla en längd i 50-metersbassängen utan att stanna och kippa efter andan - det var en helt underbart känsla, och jag kan fortfarande inte fatta att jag skulle komma att tycka att simning är såååå roligt!


Marie gör en snygg start...... och fortsätter i samma fina stil...... för att till sist gå in för landning

Löpning

”Morgonjoggen” låg på drygt sex kilometer, vilket är ungefär det jag springer hemma någon gång/vecka och då känner mig nöjd med att jag gjort ett bra dagspass – ha, ha J. Första morgonen gick jättebra, men när vi senare på eftermiddagen hade löpteknik (med bl.a. stegringslöpning på hårt underlag) så kände jag genast av mina benhinnor vilket gjorde att jag inte kunde springa på just det underlaget mer under veckan. I stället sprang jag några riktigt lågintensiva kilometer barfota i vattenbrynet och sanden på morgnarna, och deltog i de teknikövningar där det inte ingick hög fart.

På teknikpassen fick vi göra olika uppvärmningsövningar och övningar för att utveckla och förbättra vårt löpsteg. Fatta att Marie & jag kände oss lite stolta när Fredrik undrade om vi gått löparskola eftersom han tyckte att vi hade ett så bra löpsteg?! Det där löpsteget räcker ju dock tyvärr inte när det gäller att hålla hög fart - vilket märktes ;-) - men det är ju ändå kul att veta att man har rätt teknik, och att det sedan "bara" är att mala på för att förbättra sig.


Cykelbanan ut från området, men oxå löparbana vid vissa teknikövningar. Och perfekt underlag för Maries rullskidåkning!

Cykling

När det gäller cyklingen så hade jag, efter mycket velande, bestämt mig för att köra racer vilket jag inte testat förut. Sittställning och växling blir ju annorlunda, men det var inga som helst problem att komma in i det. Så nu blev det ytterligare en grej där jag kände att jag växte och utvecklades ;-). 
Vi fick prova på att "ligga på rulle", köra intervaller ensamma och i par, köra i "lag" etc, etc. På distanspassen började jag dock inte med att ge mig ut i flera timmar, eftersom jag inte ville få ont i rygg eller nacke, utan med ca en timma och ökade på lite försiktigt. Om jag, som sagt, tidigare varit tveksam till om jag skulle köpa en racer eller ej, så är den tveksamheten som bortblåst – det MÅSTE bli en ny cykel inför Halvvättern!Efter gemensam middag kl 19 var det vissa kvällar föreläsning om olika saker som har med genomförandet av en Klassiker att göra – intressant! Eller så blev det Sportbaren och mera träningstjôt - underbart!!!. När dagsprogrammet vid 22-tiden var över var det väldigt, väldigt skönt att få gå hem till lägenheten och smörja in valda, för dagen ömmande, delar med Tigerbalsam, krypa ner mellan lakanen, borra in huvudet i min medhavda kudde och somna som en stock.

 Oj, oj, oj vad det känns som att jag skulle kunna skriva en lååång novell om allt vi gjorde, lärde oss och upplevde men jag måste hejda mig och bara slutligen sammanfattningsvis konstatera att vi fick en helt fantastiskt rolig, givande och lärorik vecka! Och att vi nu är helt uppfyllda av endorfiner, tips & tricks, erfarenheter och många nya, trevliga bekantskaper! J


På väg... 


Det fanns ett 15-tal jättefina katter på området som helt sköttes av oss boende genom att vi gav dem vatten och köpte mat.


Varken flora eller fauna var imponerande stor, men en flock söta jordekorrar lyckades jag i alla fall fånga på bild :-).

Efter en sådan här vecka så kan jag inte låta bli att känna mig så extremt tacksam över att kunna använda min kropp till allt det som jag vill och mår bra av!

Ha en bra vecka, och på återhörande när julen snart är här!
Och det här tycker jag ser ut som någon slags pälsgurka...


Träningsdos vecka 47:

Mån - styrketränar/1 tim
Tis -   cyklar på vinden/36,5 km
Ons - simmar/1 250 m
              hathayoga/1 tim 15 min
Tor -  styrketränar/1 tim
             CykelPuls/1 tim
Fre    -----
Lör    löpning/5,44 km
Sön - yinyoga/1 tim 15 min

 Träningsdos vecka 48, på Fuerteventura

Mån ----

Tis - löpning/2,6 km
Ons - morgonjogg/6,2 km
          simning, teknik i bassäng/1 tim
          cykling, teknik/1 tim
          löpning, teknik + intervall/3,6 km
Tor - simning, teknik i bassäng/1 tim
         cykel, distans/22 km
         löpning, direkt efter cykling/1,3 km
Fre - morgonjogg i sanden/2,5 km
        simning, teknik i bassäng/1 tim
        cykel, teknik, intervall/25 km
        löpning, teknik/1 tim
Lör - morgonjogg i sanden/2,5 km
        simning, öppet vatten teknik/1 tim
        simning, bassäng frisim/400 m
        cykel, distans/43 km
Sön - morgonjogg i sanden/2,5 km
       - cykel/14 kmInga kommentarer:

Skicka en kommentar