söndag 17 november 2013

Cyklar på vinden


Träningsdos vecka 45:

Mån  ----
Tis -   cykling/15 km
Ons - simning/1 200 m
Tor - styrketräning/1 tim
Fre -  IDW/30 min
         BodyBalance/30 min
Lör   -----
Sön - yinyoga/1 tim 15 min

 Träningsdos vecka 46:

Mån - styrketräning/1 tim
Tis -   cykling på Cykelvinden/21,3 km
Ons - simning/1 200 m
Tor - CykelPuls/1 tim
Fre -  spinning/30 min
         CXWORX/30 min
Lör   -----
Sön   -----


                                                                    
Dis, regn, mörker - november förnekar sig inte i år håller... 

Det är med ett stråk av vemod som cykeln nu lämnas in på service, för att sedan hängas undan för vintern... Men tur då att det finns bra träningsmöjligheter inomhus - på ställen nära mig.

Endorfin finns spinning och från och med i torsdags Stefan Jesperssons jobbiga men superroliga CykelPuls. Sen har vi ju det excellenta Cykelvinden (som jag alldeles nyligen upptäckt) där jag kommer att tillbringa många timmar framöver. HalvVättern - som går av stapeln i början av juni - blir troligtvis det första loppet vi kommer att köra, så det vill till att sitta på sadeln så mycket som möjligt hela vintern eftersom man aldrig vet när det går att börja träna ordentligt utomhus igen.I tisdags introducderade Cykelvinden ett teknikpass med Fredrik och Stefan, då vi fick cykla ett pointrace vilket innebar en platt stadsbana på 10 varv á 1,6 km. Vi tävlade mot varandra, och fick poäng för varje vunnet varv. Jag ser mig inte alls som tävlingsmänniska längre utan tycker att jag bara tävlar mot mig själv, men när man hela tiden såg både sig själv och den andra cyklisten på datorskärmen så måste jag medge att jag trampade på lite extra för att komma först över mållinjen... Peppning och uppmuntrande tillrop från Fredrik, framförallt på slutet, gjorde ju inte heller att man direkt kände att man kunde ta det lugnt och vila emellanåt ;-).
Så här kan det se ut när man cyklar på egen hand och har valt en av alla de rutter från hela världen som finns inlagda i datorn.


Det mest spännande och intressanta för mig med den här typen av cykelträning är att jag använder pulsband (vilket jag aldrig gjort förut) och hela tiden kan se kadens, puls, hastighet, hur mycket energi/tramptag jag använder och en massa annat kul! Genom att sedan få hjälp av kunnigt folk att analysera det jag ser, så hoppas jag att träningen ska bli mer effektiv och resultera i förbättrad uthållighet.
(Nu låter det kanske som att jag gör värsta elitsatsningen ;-), men icke... jag är bara en gammal rugguggla som råkar tycka att det är väldigt roligt att träna. Och som behöver röra på mig för att må bra J.)Analysen från i tisdags

Resultatet av tisdagens träning visar bland annat att den maxpuls på 179 som uppmättes vid testet på Aktivitus i februari nog är för låg - förmodligen tog jag inte ut mig till max... ?! Hur märktes det idag? Jo, jag höll ett ganska jämnt tempo genom "loppet" (vilket syns tydligt på grafen), och kunde hela tiden prata obehindrat vilket inte borde ha gått om jag haft den genomsnittspuls på 88 % av max som jag hade. Min intention är att hitta det (högsta) tempo jag kan hålla för att orka igenom de 15 mil som HalvVättern består av.

Vad gäller kadens så fick jag rådet att försöka ligga runt 90, vilket var snabbare än jag normalt trampar, och det kändes behagligt när jag hittade en växel med lagom mycket motstånd. Hur det blir när det framöver kommer uppförsbackar, återstår att se.

Kommer i alla fall definitivt att fortsätta delta i de här teknikträningskvällarna!


Carmencitarönnens bär är fortfarande vackert orange där de blommar på bar gren


Nästa gång vi hörs har det varit träning i ett helt annat klimat J
- ha det gott så länge!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar